Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vízkereszt időszaka

 

Vízkereszt időszaka

Máté 2., 1-12.

 

 

1Amikor Jézus megszületett a júdeai Betlehemben Heródes király idejében, íme, bölcsek érkeztek napkeletről Jeruzsálembe, 2és ezt kérdezték: „Hol van a zsidók királya, aki most született? Mert láttuk az ő csillagát, amikor feltűnt, és eljöttünk, hogy imádjuk őt.” 3Amikor ezt Heródes király meghallotta, nyugtalanság fogta el, és vele együtt az egész Jeruzsálemet. 4Összehívatta a nép valamennyi főpapját és írástudóját, és megkérdezte tőlük, hol kell megszületnie a Krisztusnak. 5Azok ezt mondták neki: „A júdeai Betlehemben, mert így írta meg a próféta: 6Te pedig Betlehem, Júda földje, semmiképpen sem vagy a legjelentéktelenebb Júda fejedelmi városai között, mert fejedelem származik belőled, aki legeltetni fogja népemet, Izráelt.” 7Ekkor Heródes titokban hívatta a bölcseket, pontosan megkérdezte tőlük a csillag feltűnésének idejét, 8majd elküldte őket Betlehembe, és ezt mondta: „Menjetek el, szerezzetek pontos értesüléseket a gyermekről mihelyt pedig megtaláljátok, adjátok tudtomra, hogy én is elmenjek, és imádjam őt!” 9Miután meghallgatták a királyt, elindultak, és íme, a csillag, amelyet láttak feltűnésekor, előttük ment, amíg meg nem érkeztek, és akkor megállt a fölött a hely fölött, ahol a gyermek volt. 10Amikor meglátták a csillagot, igen nagy volt az örömük. 11Bementek a házba, meglátták a gyermeket anyjával, Máriával, és leborulva imádták őt. Kinyitották kincsesládáikat, és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát. 12Mivel azonban kijelentést kaptak álomban, hogy ne menjenek vissza Heródeshez, más úton tértek vissza hazájukba.

 


 

 

 


Caravaggio képe a családot ábrázolja, pihenés közben az úton Egyiptom felé. Egy fehérbőrű, sötét szárnyú angyal hegedül, miközben Mária és a Gyermek alszik. Érdemes megjegyezni, hogy József tartja a kottát az angyalnak.

 13fligh.jpg

 

 

 

A gonosszal együtt jár az ellentétpárja is. Az a halálerő, amely a Gyermek születésekor fellép, véglegesen legyőzetik a „megfelelő helyen”, az Ő élete végén. Mert Őbenne a halál maga válik egy új születésévé: egy új emberi forma kezdetévé.

Cynthia Hindes 2011

 

Fordította: Nagy Ágoston

 

 

 

 

 

 


 

 

www.thechristiancommunity.org

http://akeresztenykozosseg.org

 

 

 

 

*******************************************************************************-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kelet bölcs papkirályai, a gyermekhez vezető útjuk során megállnak Jeruzsálem királyi városában, hogy az újszülött király felől érdeklődjenek. Miért nem lettek egyenesen a gyermekhez vezetve? Miért engedtetett meg nekik, hogy felhívják a gyermek ellenségeinek figyelmét az Ő megérkeztére?

 

Úgy látszik, hogy ez a gyermek kezdettől fogva össze van kötve a halállal. T. S. Eliot verse is utal erre, amikor az egyik bölcs így szól:

 

 

... miért vezettek végig ezen az úton,

Születésért vagy Halálért? Volt Születés, igaz,

Bizonyítékot kaptunk rá, s nem kétes, láttam születést, halált,

De azt hittem különböznek egymástól...

 

 

 T. S. Eliot: A háromkirályok utazása (Vas István fordítása)

 

A Élet érkezése, amely a Fény, előhívja a halál sötét ellenerőit is. Heródes fenyegetve érzi magát az általa bitorolt trón valódi örökösétől. Hogy megtartsa, még arra is kész, hogy ártatlan gyermekeket gyilkoljon. De a gonosz romboló erőire fellépnek az angyalok is. Megjelennek Józsefnek álmában és arra intik, hogy vigye a Gyermeket Egyiptomba, a nap városába, amíg biztonságos nem lesz visszatérniük. A bölcseknek is azt tanácsolják, hogy más úton térjenek haza, így Heródes tájékozatlan marad, amíg a gyermek elszökhet.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.