Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Evangéliumi szemlélődés Mennybemenetel

 

 
 
Mennybemenetel 200701110948590_dorisharpersfevrier.jpg
 
2011. június 5.
János 16. 24-33.
24„Eddig nem kértetek semmit az én nevemben: kérjetek és megkapjátok, hogy örömötök teljes legyen. 25Ezeket példázatokban mondom nektek, de eljön az az óra, amikor többé nem példázatokban szólok hozzátok, hanem nyíltan beszélek nektek az Atyáról. 26Azon a napon az én nevemben kértek, és nem mondom nektek, hogy én kérem majd az Atyát értetek, 27hanem maga az Atya szeret titeket, mivel ti szerettek engem, és hiszitek, hogy én az Istentől jöttem. 28Én az Atyától jöttem, és eljöttem a világba de most elhagyom a világot, és az Atyához megyek.” 29Ekkor így szóltak hozzá tanítványai: „Íme, most nyíltan beszélsz, és nem példázatot mondasz. 30Most már tudjuk, hogy mindent tudsz és nincs szükséged arra, hogy valaki megkérdezzen téged: ezért hisszük, hogy az Istentől jöttél.” 31Jézus így válaszolt: „Most hiszitek? 32De eljön az az óra, sőt már el is jött, amikor elszéledtek, mindenki a maga otthonába, és engem egyedül hagytok: de én mégsem vagyok egyedül, mert az Atya velem van. 33Ezeket azért mondom nektek, hogy békességetek legyen énbennem. A világon nyomorúságotok van, de bízzatok: én legyőztem a világot.”
 
 
 
Mennybemenetel vasárnapja
2011. június 5.
János 16. 24-33.
 
A tündérmesékben gyakori, hogy valaki lehetőséget kap három kívánságának teljesülésére. Hogy a lehetőséggel hogyan tud élni, az függ az illető személyiségétől. Az egyik mesében egy férj és feleség kívánhatnak, de kettejük közt olyannyira hiányzik az összhang, hogy értelmetlenségekre fecsérlik el azokat. Egy másik mesében egy halász a dölyfös felesége számára kell, hogy egyre többet és többet kérjen, mert az mind több hatalmat és rangot akar, végül a buborék kipukkad és ott találják magukat, ahonnan indultak.
 
Nagyobb gyerekekben fel szokott merülni, hogy harmadikra azt kívánnák: minden további kívánságuk is teljesüljön. Mi azonban tudjuk, hogy a gyermekben még nincs meg a kellő bölcsesség ahhoz, hogy ekkora hatalommal bánni tudjon.
 
Krisztus így szól hozzánk: Imádkozzatok, kérjetek szívetekből és megadatik a szíveteknek, hogy örömötök teljes legyen. ... Kérjetek az én erőmből kiindulva és az én nevemben. (János 16. 24., 26.) Végtelen számú kívánságra kapunk lehetőséget! De itt van a bölcsesség feltétele is – kérésünknek Krisztus belénk helyezett szeretetéből kell fakadnia és összhangban kell lennie az Atya törvényével. Kívánságainkat összhangba kell hoznunk a törvényekkel, melyek a világot a jövője felé vezetik.
 
Azt kérjük: Ne vígy minket a kísértésbe! Szabadíts meg a gonosztól! Ne az én akaratom legyen meg, hanem a tied! (Lukács 22. 42.) Amikor így teszünk, kérésünk bölcsességből fakad. Kérésünk olyan helyről fakad, ahol minden emberi sors arany fonala összeér. Kérésünk Krisztus szívének közepéből fakad, a világegyetem központi helyéből. Kérdezhetjük: hol van ez a hely? A költő válasza:
 
Mennyednek országa, ó ember, ott van, ahol hiszel és szeretsz.
A mennybemenetel annál inkább megvalósul, minél inkább gyakorlod a szeretetet...
Jézus Krisztust keresed – ő nem a messzi magasban trónol,
A földi birodalmat teszi szeretete csillagává]
 
Cynthia Hindes 2011
Fordította: Nagy Ágoston
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
*****************************************************************************************************


 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.