Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


George Kühlewind / Székely György / Karácsony-Vízkereszt

  " Ünnepelni csak ihletetten lehet és a puha kifejező akarat mozdulatával, ahogyan beszélünk vagy hegedülünk :  a testi mozgás nem tudatos, a figyelem a tartalomra irányul, amit kifejezünk. Ez az akarat a beszédben adott - a kisgyerek tudattfeletti módon tanulja meg, a művészi aktivitásban tudatosan kell kigyakorolni, aztán válik tudatfelettivé, a kifejezés beszélő eszközévé.

Mit teszünk , ha ünnepelünk? Ajándékozunk - nem a karácsonyi ajándékvásárlásra gondolok, hanem a figyelmünkre, akivel a velünk együtt ünneplőket megajándékozzuk. Ez csak a puha akarattal történhet, a figyelem, aki vagyunk, nem mozdul más akarattal, nem működik feszítve vagy önzően és rövid lélegzettel, a belső mosoly híján. Mosolyogni is csak a kifejező spontán akarattal lehet, nem törődve az arcizmok dolgával- azok tudják már.

Mivel a feszített stresszes akarat alkalmatlan mosolygásra, ezért nehéz, szinte lehetetlen ünnepelni? ez csak az ember őseredeti, talán bűnbeesés előtti belső mosolyával lehetséges,akár a muzsikálás. Az első akarat befogadó, a kisgyerek viaszként a szellemi-fizikai világ felé nyújtott figyelme azt mondja : formálj engem.

A második akarat az aktív, kifejező akarat, a tekintet-kontaktus, a mosolygás, a felegyenesedés, a járás kezdetének görcstelen akarása. Ez könnyen vált át felnőtt korban is az ihletet befogadó, pillanatnyi üres figyelem-akaratba.

Minden " csoda ", az Evangéliumok csoda-történetei ezt az inspirációt befogadó ünnepi akaratot szólítják, ezt vannak hivatva előhívni - csodának helye nincs a racionális tudatban. Az inspirált lágy akarat- mindíg erősebb, fizikailag is erősebb a feszes akaratnál- aztán ünnepelhet.

Az Angyali üdvözlet,  Ádvent, Karácsony,  Vízkereszt az emberi lélek befogadó mozdulatainak lépcsői, egészen a kozmikus teremtő Értelem egyszeri befogadásáig. A kiválasztott nép létrehozta a tövistelen Rózsát és Liliomot, az megszüli a Befogadó lelket, aki majd átadja testét és önmagát : a teremtő Ige földi hordozójává lesz.

Az autentikus ikonok tanusága szerint József ezeknek a befogadó lépéseknek az alanya és szemlélője. Az elejátől a végéig ősképi történet sokszorozódó ereje - a Magvető hasonlata értelmében - azt eredményezi, hogy ma mindnyájunkat Józseffé tehet. Ha arra befogadó és kifejező akaratunkkal, teljes valóságunkkal - így lesz teljes - igent mondunk.

G.Kühlewind

Könyvei :

http://www.szellemtudomany.hu/vashop.php?cmd=group&gr=5&page=1

 

" Az ember által elkészített figyelemből formált kehely befogadja a kegyelemből érkező kinyilatkoztatást. Amilyen mértékű a mi mozdulatunk, oly mértékű  a teremtő aktivitásunkat kísérő Kegyelem : oly mértékben kap új életet, mi bennünk halott.  "

G. Kühlewind            

 

 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.