Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Platánok és a Nyír

 

Platánok

 Meztelen tündérek táncoltak tövemben. Testük nem árnyékot, fényt vetett. Ezek a napfoltok rajtam: az ő hajladozó testük fel-felcsillanása, annak az emléke, jelenvalósága.

Mi, platánok ilyenek vagyunk. Bölcsek, vének és változatlan ifjak mégis, mindig. Zöld, barna, fehér árny- és fényjáték szórakoztat minket. Kell is, hogy ezt tegye. Csupán bölcselkedéssel nem tölthetnők az évszázadokat. Kiszáradnánk akkor.

Platán-erdő - hegyvonulat. Egy platán egymagában - egész világ. Sok platán - elefántcsorda. De oly nyugodtan viszi lelkedet a gondolkodás útján bármelyikünk, mint a csordából kifogott elefánt. Emberszerető fák vagyunk. Bízhatsz bennünk. 

Óriás is van közöttünk. Szelíd. Égigérő is. Lajtorja lelkednek. Leveleink szélesek és kerekek, mint a tenyér. Rajtuk az erezet erőteljes is, ki-kidomborodik, mint a jó munkát végző kézfejeken. Ha elgondolkozva dolgozol s ha gondolatod munkává erősül, velünk fogsz kezet. 

2.

De haragudni is tudunk. Vastag és tömör ágaink, ha úgy érzed, nemcsak gondjaid vannak, hanem magad is gond vagy, gond másoknak és magadnak, - rád is nehezednek. A jóság szigorával, szinte szeretve, nevelve. Ne szégyeld, hogy felnőtt létedre nevelünk. Minden viszonylagos. Mi sokkal felnőttebbek vagyunk. Rádnehezedünk látványunk súlyával egészen addig, amíg úgy nem érzed, hogy olyan tiszta vagy, mint mi. Vagy legalábbis, amíg úgy nem érzed, hogy olyan tiszta akarsz lenni.

De ha soká sétálsz közöttünk, egyre inkább úgy is érzed. Engedj meg egy figyelmeztetést. Könnyen lehet, hogy tévedsz. Lehetséges, sőt valószínű, hogy a mi lényünk jár át téged. Hogy nemcsak a józan részegségbe ringató-ébresztő erdei levegőt szivod magadba, hanem a mi fényünket, lényünket, lényegünket is. Hogy hozzánk hasonulsz ez téveszt meg. De ha ez eléggé hosszan és eléggé erős egyetértéssel történik, akkor vissza kell vonnunk fenntartásunkat. Akkor minden amit sugalmazunk neked, nemcsak átjár, benned is marad. Őrizd egészséggel.

3.

És látogass meg minket mindig újra. Feltorló tajték tengerzik bennünk is, gyökértől ághegyig. Sistergő indulat fakasztja rügyünket. Kérgünk is krónikáját éli, óvja, töredezi, dobolja. Szakállas szörnyetegek és fehérhasu tündérek, hő, fagy és szikrázás és a hajnali harmatoknak a hosszu évek alatt súlyos folyammá egyesülő könnyed cseppjei lengenek és lendülnek, kavarognak, tolulnak és verődnek, egymást vonzó és lökő, tépő és építő kristályos rendbe. Némán is üvöltöznek. Együtt ők a csend. Felhasogatják, megeszik és ujraszülik egymást. Együtt ők a mozdulatlanság. Ugrándoznak, mint szomszédos csillagokig és azokon is túl csapó, minden űrt betölteni képes összetorlódó és szerteránduló számlálhatatlan, lefoghatatlan vibráló sereg. Együtt ők a nyugalom.

Érezd meg életünket, végy részt benne. Megtanulhatod alattunk és közöttünk, hogyan élj minden másodpercben hosszan és tartalmasan. Változatosan és egyenletesen. Mert a mi másodperceink mohóak. Mindent magukbaisznak, mindegyik mindig újra a mindent. A mi másodperceinknek nemcsak évszázadai vannak. Mindegyikünkben ott világít, törzsünk tömör erejét, kérgünk izgalmas krónikáját táplálva, félelmesen és nyájasan a teljes végtelenség.

Devecseri Gábor

 

*************************************************************************************

 

 És  lássunk csak egy másik szintén különleges törzsűt... de jó ez a sokféleség..és a karakterek gyönyörűséges hasonlósága és különbözősége egyszerre

Egy mese is ide kívánkozik!

www.noralap.eoldal.hu/cikkek/mesek/a-nyirfa-legeny.html

Április: A nyírfa

A nyírfa

 

Népies név

nyílfa, bibircses nyír

Tudományos név

Betula pendula

Család

Nyírfafélék (Betulaceae) családja

 

Leírás

Arisztokrata a fák között: fehér kéregruhába öltözött karcsú alak, melyről elegáns ívben hajlanak alá az ágak. A szél könnyedén játszik rajtuk, s úgy borzolja finom ágakat, akárcsak a hajat.
A finom, rombusz alakú zöld levelek magukban hordozzák a tavaszt, így aztán a nyírfa összeforrt a májusfa hagyományával. Micsoda változás ezzel szemben ősszel a nyírfa messze aranyló lombkoronája!
Igaz, az allergiások nem igazán örülnek, amikor áprilisban, májusban nyílik a nyír barkája, és a sárga virágpora bejár hetedhét határt. Ebben az időszakban a nyírfák szegélyezte utcák, terek olyanok, mintha sárga porcukorral volnának beszórva.
Kishúgával, az ingovány-nyírrel ellentétben a szomorú, vagy csüngő nyír száraz élőhelyeken is megél. Igazi úttörő: a kopár területek benépesítése során az első fák között van. A jégkorszak után, a gleccserek visszahúzódásakor is az első között hódította meg a szabaddá vált területeket.

Élőhely

Közép- és Észak-Európa, Dél-Európában csak a hegyekben fordul elő.

Hatóanyagok

Levelek:
flavonoidok, illóolajok, keserűanyagok, tannin, szaponinok, C-vitamin

Nedvek:
invertcukor, szerves savak, sók, fehérjék

Kéreg:
betulin, fitoszterolok, tanninok, keserűanyagok, illóolajok, gyanták

Felhasználás

A nyír elsődleges hatása abban áll, hogy serkenti a vesefunkciót, vízhajtó, ezzel átmossa a veséket és a hólyagot. Ezen tulajdonságai miatt húgyúti fertőzések, vesehomok és vesekő esetén alkalmazzák. Anyagcsere betegségek elleni teakeverékekben reuma és köszvény ellen alkalmazzák. Az anyagcsere serkentő hatása miatt tavaszi- és őszi tisztítókúrák salaktalanító, vértisztító alkotórésze, így a bőrre is tisztítólag hat. Az ágak és a kéreg száraz desztillációjával előállított kátrányt az állatgyógyászatban rüh és más bőrproblémák esetén alkalmazzák. A nyír nedvét, melyet márciusban és áprilisban a törzs megfúrásával nyernek, hajhullás és korpásodás ellen, valamint a haj zsírtalanítására használják.

Érdekességek

Az élet körforgásában a nyír a növekedést, a kialakulást testesíti meg. A tavasz követeként az újraébredő élet, a tisztaság és a fiatalság szimbóluma. A kecses megjelenésének köszönhetően régen az emberek a fa szellemét fénybe burkolózott szűzként képzelték el, tele varázslatos gyógyító erővel. A nyír ünnepe az északi embereknek mindig az újjászületés örömteli ünnepe, az ég és a föld egyesülése volt. Ez a hagyomány él máig a majálisokon felállított májusfában.
A nyír felhasználásának lehetősége végtelennek tűnik: már a kőkori ember is készített ruhát, cipőt és tároló alkalmatosságokat kéregből, a nyílhegyeket és szigonyokat erősített nyírkátránnyal a nyélhez. Lappföldön a fiatal, lágy és bőrszerűen hajlékony nyírkéregből köpenyeket és lábszárvédőket készítettek. A vékony gallyakból seprűt kötöttek.
A nyírfakérget papírként is használták. Vízhatlansága miatt az északi területek lakói tetőfedésre is használták. Sok levegőbuborékot tartalmaz, ezért az észak-amerikai indiánok könnyű kenukat építettek belőle. A kéregben lévő levegőtbuborékok szigetelő tulajdonságának köszönhetően a nyír közismerten jól bírja a hideg telet is.
A kátránytartalma miatt a nyírfa még friss, nedves állapotban is ég, ez adja a „Russisch Leder” parfűm alapját is.
Már a germánok is fogyasztották a nyírfa nedvét, mint a szépség italát. A rügyeket és fiatal leveleket tavasszal túróba keverik.
A nyírfát manapság gyakran ültetik nedves területekre, hogy így szárítsák ki azt.

A növény a WALA -nál

A nyírfára két dolog igazán jellemző: a világos, tavaszias természete és a kifejezett szomjúsága. A fény-természete* olyan erős benne, hogy az általa felvett víz nem reked meg, hanem tovább áramlik és hamar újra elpárolog. Feltűnő, hogy a levelei ősszel annál gyorsabban sárgulnak, minél nagyobb a szárazság. Úgy tűnik, hogy a fát az tartja fiatalon, ha áramlásban maradhat. Ez, a nyírfáról kialakult kép tükrözi a gyógynövényként kifejtett hatását: az emberi szervezetben megindítja az áramlásokat és segít azoknál a megbetegedéseknél, melyeknél az áramlás hiányából fakadóan fájdalmas lerakódások alakulnak ki.
A Dr. Hauschka Nyír-Árnika Ápoló Olajban és a Dr. Hauschka Kökényvirág Ápoló Olajban a nyír a szövetek tisztítására, salaktalanítására szolgál, a Dr. Hauschka Neem Hajvízben pedig erősíti a fejbőrt.

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.