Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Adventi kertecske

 

 

120808084210.jpgFöld, fa, kő... az első héten ezekkel az anyagokkal találkozunk. Az apukák kis kerítéspálcákat vágnak - nagyon jó, ha a gyerekekkel együtt.  Lehet méregetni, hogy egyforma hosszúak legyenek, lehet pucolgatni, farigcsálni, ki-ki kedve és fantáziája szerint. A kapunak egy hosszabbat választanak, amit ügyesen meg is kell hajlítani. Minden kisgyermek egy gondosan összekötözött rőzsecsomaggal érkezik, vászonkába begöngyölve....ez nagyon fontos!

Az anyukák előkészíthetik az agyagot. Jól át kell gyúrni minden kisgyermek számára egy nagy maréknyit. Szépen kerekre lapítani, itt is a fantázia dolgozik, ki milyen formát és felszínt ad neki. A kerítés alapjának egy vastagabb peremet kell készíteni. Ezt az előkészítő  "földmunkát"  a gyermekek nélkül, szülői esten a legtitokzatosabb módon lenne a legszebb megcsinálni.

Reggel a sok kis vizes takaró alatt pihenő kert, és a botocskák várják a kis "kertészeket" !  ÜNNEPÉLYES pillanat.

Innentől kezdve mindenki maga gondozza majd.  Bekerítjük, a kaput beleállítjuk. Kövekkel körberakjuk. 

Micsoda meglepetés! Mindenki gyüjtögetett kavicsai között aranyak is vannak! Szent  Mihály serpenyőjéből vettük ki még , mikor az egyensúly napján  a pici fehér kavicsaink arannyá változtak. A Márton nap óta nálunk élő manócskák elrejtették, és most újből előkerültek! ....  Ime a föld, "a gyökérőlű erdő"- Weöres Sándor gyönyörű szavaival.

Második héten mohával béleljük. Nem volt könnyű kiszabadítani,  emlékszünk rá, egészen elfagyott  az ujjunk. Napok óta bent vannak, fakérgeken éledeznek, és hogy ki ne száradjanak, időnként megpermetezzük őket. Nagyon különös az illata, és megfordítva kicsi élőlények is felébredeznek alóla. Ez  rendkívül izgalmas felfedezés. Engedjük, hogy a gyerekek ezen a parányi élővilágon  hosszasan elidőzzenek ! Kicsi fenyőágakkal feldíszítjük a kaput. ....Íme a növényvilág, az élettakaró.

Harmadik héten készítünk bele egy pici bárányt gyapjúból. Mindenkinek a kicsi ujja a mérce, arra tekerem rá . Megformázom a fejecskéjét, és lehúzom a gyerek ujjáről. " Bidres - bodros bárány..." énekelgetem az illető nevére, és a bárányka beköltözik a kertbe. ....Íme az állat, a melegség, az érzés világa.

Negyedik héten Szent Miklóstól kapott aranydióinkból bölcsőt készítünk. Jól megjegyeztük a szavait, Mária kérte Őt:    " Valami nagyon hiányzik ahhoz, hogy  megszülethessen a kis Jézus....az emberi szeretet hiányzik, és a gyermekek szivének melegsége...menj Miklós, kérd a gyermekeket, készítsék a jászlat, béleljék szívszeretetükkel.... "  Az aranydió belsejét nem esszük meg, felajánljuk a madárkáknak. Az egyik  felét a kertecske közepébe teszi mindenki, a másik felét egy Barátnak, bárki számunkra kedves embernek odaadhatjuk. Énekelgetünk :

http://www.youtube.com/watch?v=KabuWRvPWLo

  Paradicsom közepibe
aranyszőnyeg leteritve. 
  Rengő bőcső rejá tíve,
benne fekszik az Úr Jézus. 
   Az Úr Jézus Isten Fija,
jobb kezébe aranyalma. 
   Bal këzibe aranyvessző,
fël-fëlhajtja, mëgzúdítja. 
   Zúg az erdő, cseng a mező,
a madarak fütyeregnek.
  Az angyalok énekelnek,
az emberek innepelnek.

  ......... Íme az ember

Az lenne nagyon tiszta és helyes megoldás, ha  karácsony este ebben a bölcsőben mindenki otthonában egy viaszból készített kicsi Jézuska rengetőzne. És ez a kert az egész család számára hordozná és őrizné  az üzenetet.:

             "Költözzék az Úr Jézus mindnyájunk szivébe, töltse be a világot igazi szent béke"

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.