Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Három királyok érkezése

 

Amikor  a téli szünetre mentünk,  a Karácsony még csak ígéret volt, és a születő fényt vártuk.  Mindenki az otthonában, egy intim, zárt kis közösségben élte meg a "születés" misztériumát.  Ezzel a belső fénnyel eltelve egy új pillanatot fogadhatunk  be. Maga a természet is segít ebben. Túl vagyunk a legsötétebb éjszakákon, érezzük a világosság növekedését a földön. Egy átfordulást, minőségi változást élünk meg.

A gyermekek egy adventi utacska képével  hagyták el óvodánkat, Mária, József és a csacsi éppen megérkeztek a betlehemi út beteljesülő színhelyére. A gyermekek is egy spirál- fenyőúton járták egyéni-egyedüli útjukat.

kepek-134.jpg

 

Most aranyfényben várja őket az évszakasztal, három különös figura igyekszik  a "trónusán" ülő,karjában gyermekét tartó Máriához.  Királyok. Fenséges  alakok, mégis hódolattal és ajándékkal érkeznek.

A gyerekeknek egy mesében tesszük elevenné, megélhetővé ezt az  emelkedett ünnepet:

"Régen történt, nagyon régen, távol tőlünk , más vidéken, élt három király. Menyhért hatalmas piros kupolás palotájából egy távcsővel az égoltot vizsgálta.

 - Csillag csillag fenn az égen, csillag csillag, mond meg nékem! piros-kek.jpg

Boldizsáris ragyogó kék várában  a csillagokat vizsgálta.

- Csillag csillag fenn az égen, csillag csillag mond meg nékem!

Gáspár zöld színű palotája udvarán egy mély kútba nézett.

-Csillag csillag lenn a mélyben, csillag csillag mond meg nékem! 

S egy fényes éjszakán ez a három király  jelet kapott. zold.jpg

Menyhért égen talált rá , Gáspár kút vizáben látta meg, Boldizsárnak szíve súgta, megszületett a Jézuska .

Így szólnak: Merre menjek, hol keressem az igaz utat, hogy el ne tévesszem?

                      Csillag villan fényes égen, ő legyen az én vezérem!

                      Hol a csillag majd megáll, szívünk nyugalmat talál.

Csillag mentén elindultak, s szépen összetalálkoztak. Ajándékokat is hoztak: aranyat, tömjént, mirhát.

Énekelve mendegélnek: 

                       "Betlehembe kéne menni a kis Jézust dédelgetni, híresztelném fűnek  fának, van királya a világnak."

Betlehemben mennyei fény melegében  fiú gyermek aluszik. Álmát őrzi minden lény.Boci, csacsi,kicsi bogár a szalmán, csalogány a gerendán.  Pólyába takarja, és ringatja édesanyja, Mária.csalog.jpg

                      " Kedves álmot hogy szerezzen szülöttjének, így énekel a Szűz anya gyermekének: szálljon reád édes álom gyöngyvirágom, aludjál el szép bárányom arany ágom. "

Csendesen kopogtatnak, a királyok már itt vannak. Eképpen hódolnak:

Menyhért ajánlja, örömmel adja aranyát, aranyát, ezzel tiszteli, és dicsőíti Királyát, Királyát. Sok aranyat hoztam én, ne légy mindíg ily szegény.

Boldizsár viszi, elébe teszi tömjénjét, tömjénjét, ezzel  tiszteli és dicsőíti Istenét, Istenét. Tömjén füstje oda jut, ahol Te nyitsz majd kaput.

Gáspár is viszi, elébe teszi mirháját, mirháját, ezzel tiszteli és dicsőíti Ég Urát, Ég Urát. Mirha illat olyan jó, fontos mint a tiszta szó.

Mindenüket odaadták, s szivüket most tölti be a gazdagság. A gyermek fénye minden kincsnél fényesebb és erősebb. Hirtelen álom jön a szemükre, s egy angyalt látnak feléjük lépkedve:

 

Menyhért, Gáspár, Boldizsár! Más úton menj most haza, mert Heródes, a Gonosz Király a gyermek vesztét akarja. Kerüld el, s a titkot, amit láttál, őrizd meg!

Mikor felébredtek, mindent jól megértettek, s egy másik úton, titkos úton szépen haza ballagtak.A csodás gyermek látványáról senkinek sem szóltak de örökre neki hódoltak. "

A kis csacsira még kedves, nagy feladat vár. Nemsokára indulnia kell a Szent Családnak. A hosszú úton Ő lesz az, aki viheti majd Máriát, és a Kis Jézust. Boldogan énekelget: " Én vagyok a kiscsacsi, az a boldog kis csacsi, ki a hátán Máriát, és a Jézuskát viszi."   

 

en-vagyok.jpg

 

 

 

 

 

 

hk.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.